Üniversite Öğrencilerinin Futbolda Fanatiklik Düzeylerinin İncelenmesi
Anahtar Kelimeler:
Futbol, Fanatiklik, TaraftarÖzet
Amaç: Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin futbol taraftarı fanatiklik düzeylerini bazı değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Dicle Üniversitesi’nde öğrenim gören 48’i kadın ve 180’i erkek olmak üzere toplam 228 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verileri toplamak amacıyla; Taşmektepligil ve ark., (2015) tarafından geliştirilen “Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 22,0 paket programı kullanılarak test edilmiştir. T-testi ve One Way ANOVA testlerinden faydalanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan üniversite öğrencilerinin incelenen değişkenlere göre Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeğinin tüm alt boyutlar ve ölçek genelinde anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır (p<0,05). Kadın öğrencilerin futbol taraftarı fanatiklik düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu, lisanslı ürün kullanmayan üniversite öğrencilerinin, lisanslı ürün kullanan üniversite öğrencilerinden futbol taraftarı fanatiklik düzeylerinin daha yüksek olduğu, Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer takımları tutan üniversite öğrencilerinin, Beşiktaş’ı tutan üniversite öğrencilerine göre futbol taraftarı fanatiklik düzeylerinin daha yüksek olduğu ve cafe ve radyolardan taraftarı oldukları takım maçlarını takip eden üniversite öğrencilerinin televizyon ve internetten takip eden üniversite öğrencilerinden futbol taraftarı fanatiklik düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Üniversite öğrencilerinin futbol taraftarı fanatiklik düzeylerinin Futbol Taraftarı Fanatiklik Ölçeğine göre orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca cinsiyet, taraftarı olunan takımın lisanslı ürününü kullanma, taraftarı olunan takım ve taraftarı olunan takımın maçlarının takip edildiği yer değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.