Rekreasyon Bölümü Öğrencilerinde Dansa Yönelik Tutumun Bazı Değişkenlere Göre Incelenmesi
Anahtar Kelimeler:
Dansa Yönelik Tutum, Rekreasyon, ÖğrenciÖzet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, rekreasyon bölümü öğrencilerinin dansa yönelik tutumlarının incelenmesidir.
Yöntem: Bu araştırma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümünde öğrenim gören öğrenciler içerisinden, amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 60 kadın ve 62 erkek olmak üzere toplam 122 kişilik gönüllü bir örneklem grubu üzerinden yürütülmüştür. Öğrencilere dair tanımlayıcı bilgiler bilgi formu aracılığıyla elde edilirken dansa yönelik tutum verileri Durhan (2019) tarafından geliştirilen 39 madde ve 3 alt boyutu olan bir ölçüm aracı ile belirlenmiştir. İstatistiksel analiz sonuçları p<0,05 düzeyinde anlamlı kabul edilmiştir.
Bulgular: Öğrencilerin cinsiyetlerine göre dansa yönelik tutum alt boyutlarında puan ortalamalarının karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05). Buna göre, farkındalık, kaçınma ve motivasyon alt boyutunda kadınları erkeklere oranla daha yüksek puan ortalamasına sahip olduğu belirlenmiştir. Öte yandan yaş ve sınıf değişkenine göre anlamlı bir farka rastlanılmamıştır (p>0,05).
Sonuç: Sonuç olarak bu araştırmaya katılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rekreasyon bölümü öğrencilerinin dansa yönelik tutumları incelenmiş ve kadınların erkeklere kıyasla farkınlık, kaçınma ve motivasyon düzeyleri bakımından daha başarılı oldukları anlaşılmıştır. Öte yandan yaş ve sınıf farklılığının dansa yönelik tutum açısından belirleyici olmadığı da dikkat çeken bir diğer sonuçtur.